Mi az adománybolt?

Az adománybolt vagy jótékonyságbolt egy jótékonysági szervezet által működtetett, adománygyűjtés számára létrehozott kiskereskedelmi egység.

 A jótékonysági boltok egyfajta társadalmi vállalkozások. Általában főleg civilek által adományozott használt árukat értékesítenek, és gyakran alkalmaznak önkénteseket. Mivel a termékeket fölajánlás útján, ingyen kapják, az üzlet járulékos költségei pedig alacsonyak, ezért nagyon alacsony áron tudják őket eladni. Miután minden költséget kifizettek, az eladásokból származó maradék bevételt a szervezet által meghatározott jótékony célra fordítják. Az üzleti modell Angliából származik, de mára elterjedt egész Európában.

Az adományboltok célközönsége

 Az adományboltok általában a takarékos, korlátozott vagy fix jövedelemmel rendelkező emberek körében népszerűek. Rajtuk kívül vásárlóik körébe tartoznak még gyűjtők, vagy szokatlan ízlésű emberek. Ez utóbbi csoportba különböző szubkultúrák tagjai tartoznak. Például korai punk rockerek gyakran öltöztek adományboltokban vásárolt, utólag módosított ruhákba.

Környezetvédők körében is népszerűek az adományboltok, mivel a használt árucikkek vásárlása és újrafelhasználása sokkal kevesebb erőforrást emészt föl, és kevesebb természeti kárt okoz, mint az új javak elkészítése. Ezen kívül a használt tárgyak újrafelhasználása csökkenti a keletkezett hulladék mennyiségét.

Új dolgok árusítása az adományboltokban

 Néhány adománybolt, mint például a Roy Castle Tüdőrák Alapítvány, adományboltjában néhány új árucikkeket is árul, amiket kifejezetten jótékony célra szántak, vagy amelyek köthetőek az adománybolt céljaihoz. Például az Oxfam boltok „fair trade” élelmiszereket és tárgyakat árulnak. Néhány bolt könyvek és zenék árusítására szakosodott. Az adományboltok akár helyi kereskedőktől is megkaphatják árukészletük többletét, vagy feleslegessé vált részét. Ebben az esetben a helyi kereskedőnek adókedvezménye származik az adományozásból, valamint a kidobással, szemét szállítással kapcsolatos költségeket is elkerülhetik, miközben nem kell fölöslegesen tárolniuk az árucikkeket.

Adományboltok az Egyesült Királyságban 

Az első Oxfam adománybolt az Egyesült Királyságban, az oxfordi Broad Streeten alakult, és 1947 decemberében kezdte a kereskedést (bár maga a bolt nem nyitott ki 1948 februárjáig). Az első adományboltok közül számos továbbit az Oxfam alapított.

Azonban az egyik első Vöröskereszt bolt már 1941-ben megnyílt az Old Bond Street 17-es szám alatt, Londonban. Összességében további 200 állandó, és 150 ideiglenes Vöröskereszt bolt nyílt meg Második Világháború alatt.

 A Wolverhamptoni vakok intézete (most Bacon Center) már 1899-ben nyitott egy boltot, ahol vak emberek által készített árucikkeket árult, a bevételt pedig a vak közösség támogatására fordították.

 Az első világháború alatt is történtek hasonló gyűjtői tevékenységek, például a Sheperd Marketi bazár Londonban, mely 50,000 Font bevételt hozott a Vöröskeresztnek.

 Ma az Oxfam működteti a legtöbb (700 feletti) adományboltot az Egyesült Királyságban. Sok Oxfam bolt könyveket is árul, és már 70 speciális használt könyv bolt tartozik a hálózathoz, amely ezáltal Anglia legnagyobb használt könyveket árusító hálózatává vált. Az Oxfam más országokban is működtet boltokat, köztük Németországban, Írországban, Hollandiában és Hong Kongban.

Forrás: Wikipédia

 PADLÁS kapok-adok Adománybolt

Szeretnénk Magyarországon létrehozni és népszerűsíteni, a forrásteremtés nyugaton már régóta elterjedt és jól működő formáját, a Charity shopot magyarul Adományboltot.

Pénz nélkül is támogathatsz minket!

Új regionális és országos kezdeményezés!

A PADLÁS Értékközvetítő Alapítvány a hagyományos pályázatai és pénzbeli adományok mellett új adománygyűjtési- értékesítési támogatási formával kívánja megvalósítani célkitűzéseit.

Ha neked is fontosak az általunk közvetített értékek, kérjük adományaiddal támogasd Alapítványunk munkáját!

Várunk minden olyan jó állapotú tárgyat, amiről úgy ítéled meg, hogy mások számára még jelentős használati értékkel bírnak. Szívesen fogadunk minden jó minőségű ruhát, cipőt, játékot, dísztárgyat, könyveket, lakberendezési tárgyakat, háztartási eszközöket, egyszóval bármit, ami számodra már felesleges, de másoknak értékes segítség lehet.

Adományaidat eljuttathatod hozzánk az alábbi módokon:

•  Személyesen átadhatod alapítványunk székhelyén vagy a megnyíló boltunkban.

•  Várjuk az adományokat a rendezvényeinken is.

•  Rendszeresen rendezünk adománygyűjtést, amelyekről honlapunkon, hirdetményeinken vagy hírlevelünkből éresülhetsz.

•  Felveheted velünk a kapcsolatot és kérésre személyesen megyünk el az összegyűjtött adományokért.

Az összegyűjtött adományokat adományboltunkon keresztül kívánjük értékesíteni mindenki számára elérhető áron.

A profitot a szervezet által meghatározott jótékony célra fordítjuk.

Jelentkezz önkéntesnek!

Az adományboltok működéséhez társadalmi összefogásra, szerepvállalásra van szükség. Az adományozók és vásárlók mellett az adományboltban dolgozó önkéntesek munkája is nélkülözhetetlen az eredményes működéshez.
Várjuk az önkéntesek jelentkezését.

  Ha a PADLÁSNAK adsz többször adsz!

1. Támogatod értékközvetítő programjainkat, melyeket az adományok értékesítéséből befolyt összegből támogatunk.

2. Támogatod a rászorulókat. Az adományokat alacsony áron értékesítjük így mindenki számára elérhetővé válnak.

3. A dolgok újrafelhasználásával óvod a környezetet.

4. Nemcsak adományozóként hanem vásárlóként is támogathatsz minket.

5. Önkéntes támogatóként társadalmi, szociális értéket közvetítesz a környezeted számára.

Támogasd a PADLÁST !

Elérhetőségeink

PADLÁS ÉRTÉKKÖZVETíTŐ ALAPÍTVÁNY
3377 Szihalom, Deák Ferenc út 42.sz.
e-mail
: padlas2010@gmail.com
http//: www. padlasalapitvany.hu
tel.+36 36 492 730 mobil:+36 20 421 3359
adószám: 18022081-1-10
számlaszám: 10918001- 00000067- 91800003